TULOSSA:

Ars Novan 52. vuosinäyttely
"Ajan henki" 21.10.-15.12.2019

Ars Nova ry avaa ensimmäisenä Maakuntamuseon väistötilojen näyttelyt Nälkälinnanmäellä, vanhan pääkirjaston salissa. Näyttelyn nimi on AJAN HENKI, jota taiteilijat ovat voineet tulkita vapaasti kuvataiteen keinoin. Kaunis jakulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on näin arvoisessaan käytössä, alueen asukkaiden ja matkailijoiden nähtävänä. Taidenäyttelytilana rakennus on toimiva, mahdollistaen näyttelyiden ripustukseen vaihtelevia mahdollisuuksia ja tuoden suurien ikkunoidensa kautta maiseman osaksi näyttelykokonaisuutta ja suoden teoksille sekä koko tilaan paljon luonnon valoa.

Savonlinnalainen kuvataideyhdistys Ars Nova ry järjestää vuosittain kaksi näyttelyä, yhden teemallisen näyttelyn jäsenistölleen ja kaikille Savonlinnan alueen taiteilijoille toisen, eli yhdistyksen vuosinäyttelyn. Tänä vuonna AJAN HENKI -vuosinäyttelyyn mukaan ovat voineet tarjota teoksiaan kaikki ammatti- ja harrastajataiteilijat Savonlinnasta ja sen lähialueilta. Aihe näyttelyyn valikoitui yksimielisesti. Maailma muuttuu ja taide heijastaa aikaansa. Vuosinäyttelyn juryttäjäksi ArsNova ry kutsui kuvataiteilija Jouni Airaksinen Kuopiosta. Halusin ottaa kaikilta ainakin yhden teoksen mukaan näyttelyyn”, Airaksinen kertoo. Airaksinen on suunnitellut tekniikoiltaan ja ilmaisuiltaan monipuolisen, kiinnostavan näyttelykokonaisuuden, jossa on kaikkiaan 48 teosta 23:ta taiteilijalta.

Kaija-Leena Hännisen kiinnostavat kollaasit hakevat uusia ulottuvuuksia ja nykivät katsojansa pohtimaan. Anna Armisen taidegrafiikan keinoin toteutetut figuratiiviset kuvat keskustelevat Asta Moron herkän ja naisellisen sävypaperille maalatun akvarellin kanssa. Tuomo Kukkosen raikkaat maisemalliset öljyvärimaalaukset akryylilevylle lähestyvät abstraktiota.

Maalauksia näyttelyyn ovat tuoneet myös Paavo Pelvo, Anne-Mari Heiskanen, Esa Tuomiranta,Marja Putus, Katriina Kaija, Pauliina Toivanen, Helena Ronkainen, Anna Toiviainen, Joni Ahonen, Merja Tuomisto-Mielonen, Marjo Eskonen Ritva Vepsä ja Jaana Vatjus-Anttila. Näillä jokaisella taiteilijalla on omaperäinen maalaustekniikkansa ja näkökulma aiheeseen, sekä taiteelliseen ilmaisuun. Jokaisen käsialat ovat hyvin tunnistettavia. Kenelle väri on aiheen kannalta tärkein elementti, taas toiselle se on viiva, joka voi olla monin tavoin eloisa. Vaihtelevat sivellyksien rytmit ja voima luovat osaltaan sisältöä. Esittävyys ja abstraktisuus, tai molemmat yhdessä, vaihtelevat teoskohtaisesti. Joku on inspiroitunut ekspressiivisyydestä, kun taas toinen ilmaisee hyvinkin hillitysti. Jossain teoksessa syvyysvaikutelma on tärkeää kun taas toisessa se on haluttu hylätä.

Annamari Kinnunen on tuonut näyttelyyn hiilipiirroksia, joissa valo on merkittävässä roolissa. Elise Kososen veistosten tekniikkana on keramiikka ja materiaalina myös muovi. Juho Sihvonen valaa seinälle ripustettavat pienoisveistoksensa pronssiin. Jarmo Vellonen on työstänyt teoksensa alumiinilevylle pakotustekniikalla reliefimäisiksi. Mari Liimatainen toteuttaa veistoksensa mdf-levylle, joiden pinnassa kieppuu puupiirroksia. Kati Ranta on yhdistänyt tunteikkaassa muotokuvateoksessaan neula- ja märkähuovutusta.

Kuvataideyhdistys Ars Nova ry on virkeä alueellinen kuvataiteen toimija, sen jäsenistö koostuu 76:sta ammatti- ja harrastajataiteilijasta. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea kuvataiteen harjoittajia, järjestää taidenäyttelyitä sekä kehittää ja syventää kuvataiteen harjoittamista, sekä taiteen ymmärtämistä paikkakunnalla. Ars Nova ry puolustaa Nälkälinnanmäen, vanhan kirjastorakennuksen käyttöä taidenäyttelytilana jatkossakin, osana kaupungin museotoimintaa ja elävää paikallista kulttuuria.

PÄÄTTYNYT:

ARS NOVAN TEEMANÄYTTELY 2019

Ars Novan teema-näyttely pääkirjasto Joelissa 2.-31.7.2019

Ars Novan Teema-näyttely järjestetään tänä vuonna Pääkirjasto Joelin näyttelytilassa. Kuka hän on? Ihminen, jota ajattelet usein? Kenties ihailet häntä, tai hän on sinulle muuten merkittävä. Mitä kertoisit hänestä kuvan keinoin?

HÄN –näyttelyn teemana on henkilökuva. Näyttelyyn toivotaan jäseniltä moninaisia henkilökuvia, jotka olisivat kooltaan kuitenkin pienehköjä (max 50x50cm). Teostekniikka ripustussiimoihin sopiva (piirustus, maalaus jne.) Jäsenten teosten lisäksi tilaan tulee yhteisteos, johon toivotaan myös yleisöltä runsasta osallistumista työpajan aikana 10.7.

Ars Novan jäsenet: Töiden tuonti on suoraan Joel-kirjaston Miitti-tilaan 1.7. klo 10-13. Jos töiden tuonnissa on haasteita, ota yhteyttä Katriina Kaijaan. Yhteisteokseen osallistuminen alkaa jo avajaisissa - mukaan omat piirustusvälineet.

Yleisö: Yhteisteokseen voi osallistua ohjatussa työpajassa, materiaalit saa paikan päältä.

Kuvataiteen päivänä 10.7.-19 klo 11-14.00 näyttelyn ohessa järjestetään kaikille avoin kuvataiteen työpaja, jonka ohjaajina toimivat Ars Novan taiteilijat. Tule osallistumaan!Näyttelyn avajaiset 2.7 klo 16.00
Pääkirjasto Joeli
Asemantie 5, 57100 Savonlinna

Tervetuloa!

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina:

ma-to klo 10-19
pe klo 10-17
la suljettu 22.6.-31.8.2019, su suljettu